Ristorante Karné

spazi pubblici / public space

Ristorante Karné

Creare un ristorante dove si serve solo carne, di diverse qualità, dall’angus argentino al canguro, dalla fiorentina alla carne di alligatore, questo il desiderio del proprietario, ex macellaio… e pensando alla manualità del macellaio, veloce e precisa, ho disegnato questo locale: un gesto tradotto in linea, una linea tradotta in architettura, un’architettura decisa, un’architettura affilata. Un’architettura che trasforma un gesto (la mano del macellaio che taglia la carne) in spettacolo. L’ampia sala è “tagliata” trasversalmente dal bancone in ferro lungo 8 metri. Intorno 3 imponenti camini (h 6 metri-13 q cad) svettano come dei “totem” indiani. Centralmente in fondo alla sala, una struttura in legno, protegge il banco carni. A destra e sinistra della struttura lignea, due alte tende, celano l’ingresso in sala dei veloci camerieri. La “coda” del bancone centrale in ferro è un monolitico tagliere in legno: qui avviene il rito del taglio della carne alias Karné (con la K perché è più tagliente). La scenografia centrale è abbracciata da una boiserie che richiama l’archeoloigia industriale (pareti rivestite in ferro ossidato con bulloni e giunti a vista). I colori, moka e ruggine, i materiali, ferro ossidato e legno, saturano il ristorante. Buon appetito con Karné: ferro, fuoco e… carne.

KARNÉ RESTAURANT
The owner, an ex-butcher, wishes to create a restaurant where the only dish is meat. There is the possibility to choose from different qualities of meat from Argentinean Angus to kangaroo’s meat, and from the t-bone steaks to alligator’s meat… Therefore, when I designed the project for this restaurant I thought of the quick and precise manual skills of a butcher: a gesture translated into a line… a line translated into architecture….the result is a precise and ‘sharp’ architecture. An architect which transforms a gesture (the butcher’s hands chopping the meat) into a show!!! The wide room is transversally ‘chopped’ by an 8 m long iron counter. Around this area there are 3 impressive fire places (6 m height and 13 q each) which look like Indian ‘totems’. On the back side of the room in a central position there is a wooden structure which protects the meat. On the right and the left side of this wooden structure there are 2 curtains, which greet the entrance of the quick waiters to the main dining room. The central counter’s “tail” is a chopping board made of monolithic wood: where the true ceremony of the meat (In Italian carne alias ‘Karné’ spelled with a ‘K’ because it has a sharper sound) chopping occurs. The central scenery is surrounded by wooden panelling which recalls some industrial archaeology (oxidized iron laminated walls with visible bolts and screws). The colours and materials used in the whole restaurant are mocha, rust colour, oxidized iron, and saturated wood. Enjoy your meal at Karné: put your meat to fire and swords (iron).

  • Luogo / where: Sesto San Giovanni -MI-
  • Dati tecnici / technical data:  Metri Quadri 340 / Square Meters 340
  • Data / date: Giugno / June, 2006
  • Categoria / category: Ristorante / Interior Design

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